Monday, September 27, 2010

KEWAJARAN GAGASAN PERSURATAN BARU

Walaupun sering terdengar khabar yang mengatakan gagasan PB tidak disukai para sasterawan, sarjana, pengkritik sastera dan sebagainya, pada umumnya tidak ada tulisan yang betul-betul mengkritik gagasan PB secara ilmiah, mengemukakan hujah-hujah konkrit yang boleh diuji ketepatannya. Memang terdapat tulisan-tulisan picisan yang mengkritik  tanpa mengemukakan hujah dan analisis, tetapi tulisan-tulisan itu tidak lahir daripada pemikiran mendalam selepas membaca dengan teliti gagasan PB. Dengan itu kewajaran gagasan PB tidak pernah dipersoalkan secara ilmiah, hanya disindir di sana sini sekadar untuk melepaskan geram semata-mata.  

Tetapi terdapat satu sikap yang amat negatif di kalangan setengah sarjana dan ahli akademik yang jadi pensyarah dan profesor sastera di universiti. Oleh sebab mereka tidak membaca dan tidak mengetahui secara mendalam gagasan PB, mereka menghalang  pelajar daripada menggunakan pendekatan berasaskan gagasan PB dalam penyelidikan mereka. Malah ada yang menghalang mahasiswa pascaijazah daripada menggunakan gagasan PB untuk menulis tesis sarjana dan kedoktoran mereka. Ada juga yang dengan agak angkuh memberitahu pensyarah muda supaya tidak mendekati gagasan PB dalam kerjaya akademik mereka, kerana perbuatan itu akan merugikan mereka, yakni mereka tidak akan dinaikkan pangkat! Kedengarannya sangat gila dan bodoh, biadap dan gila, tetapi memang ada ahli akademik kita yang begitu. Malah terdapat juga profesor yang sanggup mengetepikan maruah akademik mereka dengan memperbodohkan diri tidak mahu ambil tahu tentang gagasan PB. Mereka adalah golongan yang berpenyakit hati, yang dibalut dengan perasaan hasad, dengki, dan rendah harga dirinya, yang bersikap anti-ilmu. Kumpulan anti-ilmu ini mungkin tidak sedar bahawa mereka dengan sukarela membentuk kumpulan jenayah intelektual yang bangga memperbodohkan diri mereka dengan bersikap anti-ilmu, walaupun mereka menggelar diri mereka ahli akademik yang objektif dan bersifat terbuka.

Bagaimana pula penerimaan gagasan PB di kalangan “penulis muda” dan pelajar sastera di universiti? Nampaknya ada kesedaran untuk mengetahui apakah gagasan PB, mengapa perlu diwujudkan, ke manakah arah yang dituju, dan apakah yang hendak dicapai. Sikap mereka lebih terbuka, lebih jujur dan lebih curious untuk ambil tahu. Meskipun ada di antara mereka yang mendapat tentangan daripada pensyarah dan profesor mereka, jika mereka pelajar universiti, namun mereka terus membaca dengan teliti tulisan dan analisis Prof. Ungku Maimunah, Prof. Madya Dr. Zariat Abdul Rani dan lain-lain, sehingga memungkinkan mereka mendapat gambaran yang jelas dan tepat tentang gagasan PB, yang jauh lebih baik daripada pengetahuan para pensyarah mereka sendiri yang anti-ilmu itu. Sehingga ini belum ada lagi (atau sudah ada?) sasterawan, sarjana dan ahli akademik yang jadi gila kerana marahkan gagasan PB. Kecuali barangkali Dr. Fatimah Busu, yang begitu marah kerana Prof. Ungku Maimunah  Mohd. Tahir menilai novelnya dengan menggunakan kaedah gagasan PB, yang dianggapnya satu perbuatan tidak senonoh! Kerana pendapat Dr. Fatimah Busu ini sangat serius, saya cadangkan supaya tampil sarjana sastera membuat senarai lengkap novel (atau karya lain jenis) mana yang sesuai untuk dinilai dengan “teori” mana pula. Kita akan dapati  di bawah tajuk “gagasan PB” (sekiranya tersenarai, tetapi saya agak tidak akan tersenarai!) tidak sebuah pun karya itu layak dinilai berasaskan gagasan PB, kecuali novel Abdul Kadir Adabi yang dianalisis dengan begitu baik dan mendalam oleh Prof. Madya Dr. Zariat Abdul Rani dalam buku selenggaraan Prof. Ungku Maimunah Mohd. Tahir yang baru terbit, Kedudukan Ilmu Dalam Kesusasteraan: Teori dan Praktis (2010). Apa yang akan terjadi jika gagasan PB digunakan untuk menilai karya-karya para sasterawan negara Malaysia?

Sebelum munculnya gagasan PB, laporan Panel Anugerah Sastera Negara tidak dianalisis dengan mendalam kerana tidak ada alat ilmiah yang boleh digunakan untuk menilai laporan itu. Hanya setelah muncul gagasan PB dan timbul pula desakan ilmiah untuk memahami jalur pemikiran dalam kritikan sastera Malaysia, maka muncullah karya Prof. Ungku Maimunah Mohd. Tahir berjudul, Dinamika Pemikiran Sastera Melayu (DBP, 2009; tidak dijual, diberi percuma kepada yang berminat sahaja).  Buku ini berupa kuliah MASTERA beliau 2008. Buku ini penting dibaca dengan teliti dan mendalam untuk memahami gagasan PB dan jalur Barat dalam kritikan dan penilaian sastera Melayu. Tulisan saya sendiri dalam Kedudukan Ilmu Dalam Kesusasteraan: Teori & Praktik juga perlu dibaca bersama kuliah MASTERA itu. Bagaimana analisis berasaskan gagasan PB berupaya menilai dengan saksama sebuah novel Abdul Kadir Adabi telah ditunjukkan oleh Prof. Madya Dr. Mohd. Zariat Abdul Rani dalam kertasnya yang diterbitkan dalam buku selenggaraan Prof. Ungku Maimunah.  Dengan terbitnya kuliah MASTERA dan buku selenggaraan Prof. Ungku Maimunah ini, pembaca akan dapat melihat dengan jelas betapa kukuhnya pengaruh Barat dalam sastera Melayu moden. Tidak sia-sia pengaruh Barat itu mencengkam hidung penyet  para sarjana dan ahli akademik kita, sehingga ada di antara tokoh besar mereka diberi gelaran “a colonial boy.”

Mohd. Affandi Hassan, 27/9/2010.

1 comment:

  1. Tuan Affandi, saya berminat mendapatkan naskah Prof. Engku Maimunah itu, bagaimankah caranya? Jika tidak keberatan, mohon tuan maklumi saya melalui zahiruddin_zabidi@yahoo.com.my atau no telefon tangan 013-9698869.

    Terima kasih atas keprihatinan pihak tuan.

    ReplyDelete